Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς-Έτος Ιδρύσεως 1991
×

Σφάλμα

[sigplus] Κρίσιμο σφάλμα: Ο φάκελος εικόνων 201510/317 υποτίθεται πως είναι μια σχετική διαδρομή προς τον βασικό φάκελο εικόνων όπως έχει οριστεί στον πίνακα διαχείρισης.

05 Μάιος 2015

Γαλλικά

[sigplus] Κρίσιμο σφάλμα: Ο φάκελος εικόνων 201510/317 υποτίθεται πως είναι μια σχετική διαδρομή προς τον βασικό φάκελο εικόνων όπως έχει οριστεί στον πίνακα διαχείρισης.

 gsallika kyrio arthro 12 600

« Eveil aux langues et aux cultures »

Όλοι οι γλωσσολόγοι έχουν συμφωνήσει ότι η γλώσσα είναι φορέας πολιτισμού. Χωρίς αυτή, δεν νοείται κοινωνική εξέλιξη, δεν νοείται πολιτιστική ανάπτυξη.

Με τη γλώσσα εξωτερικεύουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, γεγονός βέβαια που μας βοηθάει να επικοινωνήσουμε με τον συνάνθρωπό μας, αλλά και να γνωρίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η γλώσσα μεταφέρει σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα από έναν άνθρωπο στον άλλο, από τη μια γενιά στην άλλη, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται οι γνώσεις και το παρελθόν να επιζεί στο παρόν, μέσω της γλώσσας.

Έρευνες μας αποκαλύπτουν ότι οι γλώσσες που ομιλούνται σήμερα, πάνω στον πλανήτη, υπολογίζονται γύρω στις 5.000 (χωρίς να συμπεριλάβουμε τις διαλέκτους). Αυτονόητο είναι ότι οι περισσότερες γλώσσες είναι αμοιβαίως ακατανόητες. Και είναι λογικό αυτό, μιας και οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν κάποια κοινή προέλευση, κάποιο κοινό πρόγονο, ώστε να υπάρχει κάποια συγγένεια μεταξύ τους.

Παρά ταύτα, σε αυτή την εργασία, θα επισημάνουμε κάποιες ομοιότητες, οι οποίες παρατηρούνται σ' όλες τις σημερινές γνωστές γλώσσες και σε όλες τις εποχές. Οι ομοιότητες αυτές λέγονται κοινά χαρακτηριστικά των γλωσσών.          

Η εισαγωγή της Γαλλικής γλώσσας (Β` ξένη γλώσσα) από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.( Α`- Β` - Γ`-Δ`) έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με την γλώσσα.

Πρόκειται για ένα διαθεματικό και διαπολιτισμικό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο συμμετέχουν 24 χώρες .

Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για εκμάθηση γλώσσας ,αλλά για ευαισθητοποίηση των μαθητών στη διαφορετικότητα των γλωσσών ως προς το άκουσμα ,τη γραφή ,τη δομή ,τη σύνταξη της γλώσσας κτλ με στόχο οι μαθητές να είναι σε θέση να εξοικειώνονται σταδιακά ,γλωσσικά και πολιτισμικά, με περισσότερες της μια γλώσσες.

Η τάξη μετατρέπεται σε βιωματικό εργαστήρι όπου οι μαθητές εμπλέκονται άμεσα στο θέμα που μελετούν, απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά τους ,διότι, όπως λέει ο Dewey, «μόνο ό,τι δέχεσαι με τη ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και το χαρακτήρα σου»

{gallery count=2 width=250 height=200 links=0 counter=0 overlay=1}201510/317{/gallery}