ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Ανθρωπιστική Παιδεία και Αγωγή για τη διαμόρφωση ισορροπημένων  προσωπικοτήτων με αρχές και ήθος

 

     Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς είναι το Μοναδικό Μητροπολιτικό σχολείο στην Ελλάδα που καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με τη λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού, Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου.

     Ανάγει την αρχή του στο 1991 όταν ιδρύθηκε το «Ίδρυμα Προστασίας Νεότητος «Αγιος Πολύκαρπος-Άγιος Γεώργιος» στο χώρο που δώρισε ο μακαριστός μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Πολύκαρπος Λιώσης. Εκεί ο Αρχιερέας της Αγάπης – όπως τον αποκαλούν τα πνευματικά του τέκνα και τα ευεργετηθέντα από αυτόν παιδιά – λειτουργούσε από το 1926 τα Ορφανοτροφεία Αρρένων «Άγιος Γεώργιος» και Θηλέων «Άγιος Πολύκαρπος» περιθάλπτοντας χιλιάδες ορφανά, άπορα και παιδιά πολύτεκνων οικογένειών καλύπτοντας όχι μόνο τις βασικές τους ανάγκες αλλά και μορφώνοντας τα χορηγώντας υποτροφίες. Για το έργο του βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο αρετής και φιλαλληλίας.

     Το Ίδρυμα Προστασίας Νεότητος ξεκίνησε το έργο του με την ίδρυση του Βρεφονηπιακού Σταθμού και Νηπιαγωγείου το 1991 με εμπνευστή και δημιουργό αυτής της πρωτοποριακής ιδέας τον μακαριστό Μητροπολίτη πρ.Πειραιώς κυρό Καλλίνικο που θέλησε να προσφέρει σωστό ξεκίνημα στις αυριανές προσωπικότητες βασισμένο στις κρυστάλλινες αρχές, αξίες και ιδανικά της ελληνορθόδοξης αγωγής. Το Μάιο του 1997 θεμελιώθηκε το Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων που πολύ γρήγορα έγινε αποδεκτό από γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούσαν την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα εγγραφών.

     Το έργο του Ιδρύματος συνεχίστηκε με έντονες προσπάθειες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ που οραματίστηκε την ενδυνάμωση του σχολείου και την εξέλιξη του στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με δικές του φροντίδες ιδρύθηκε το 2012 το Γυμνάσιο και το 2016 το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων και με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκαν οι σχολικές βαθμίδες.

     Η συστηματική αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών και των παιδαγωγικών στόχων, η συνεχής ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η τεχνολογική εξέλιξη αλλά και η σταθερή προσήλωση στις αρχές και στη φιλοσοφία που πρεσβεύει το σχολείο το οδήγησαν σε μία συνεχώς ανοδική πορεία.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

     Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει διευρυμένο πρόγραμμα ωρών διδασκαλίας,προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και μετασχολικής μελέτης. Οι ξένες γλώσσες καλύπτονται με εφαρμογή της Α’ξένης Γλώσσας (Αγγλικά) με πλήρως φροντιστηριακή διδασκαλία και με τη διερευνητική εισαγωγή της Β’ξένης Γλώσσας (Γαλλικών/Γερμανικών) από την Α΄δημοτικού. Οι μαθητές αποκτούν σταδιακά διπλώματα γλωσσομάθειας με στόχο την κατάκτηση της άριστης γνώσης πριν την ενασχόλησή τους  με την προετοιμασία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

     Παράλληλα οι μαθητές καλλιεργούν τις δεξιότητες και τα τάλαντά τους μέσα από τεχνικές της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης συμμετέχοντας σε πολλαπλές δραστηριότητες όπως: θέατρο, ρομποτική, αθλητικοί όμιλοι και χορός, χορωδία, εκμάθηση μουσικών οργάνων, καινοτόμες δράσεις και προγράμματα.

    Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο το Πρόγραμμα Σπουδών για το Γυμνάσιο και το Λύκειο εκτός από το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, περιλαμβάνει:

  • Επιπλέον ώρες διδασκαλίας στα Μαθηματικά, την Ελληνική Γλώσσα και τις Ξένες Γλώσσες χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, στα πλαίσια του διευρυμένου ωραρίου.
  • 8ωρο καθημερινό διδακτικό πρόγραμμα και στο Λύκειο επιπλέον 2ωρη φροντιστηριακή διδασκαλία.
  • Εξατομικευμένη διδασκαλία προσαρμοσμένη στο μαθησιακό προφίλ του κάθε παιδιού.
  • Εκμάθηση δύο υποχρεωτικά Ξένων Γλωσσών με φροντιστηριακή μορφή. Το σχολείο μας είναι εξεταστικό κέντρο και οι μαθητές εξετάζονται και λαμβάνουν πιστοποίηση σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ξένων Γλωσσών 
  • Πρόγραμμα Erasmus+ (ευρωπαϊκά προγράμματα αδελφοποίησης και εκπαιδευτικών ανταλλαγών)
  • Πιστοποίηση και απόκτηση διπλωμάτων στην Πληροφορική. Υπερσύγχρονο εργαστήριο Πληροφορικής.
  • Ένταξη νέων Τεχνολογιών (διαδραστικοί πίνακες σε όλες τις τάξεις-ψηφιακή τάξη)
  • Παροχή πρόσθετων σημειώσεων με τη μορφή βιβλιοτετραδίων (θεωρία και ασκησιολόγιο) για την καλύτερη εμπέδωση της ύλης.
  • Βιωματική προσέγγιση της γνώσης. Στόχος μας είναι ο μαθητής να αφιερώνει γόνιμο χρόνο στο σχολείο, ώστε να μην έχει ανάγκη από εξωσχολική βοήθεια.
  • Καλλιέργεια κλίσεων και δεξιοτήτων σε διάφορους τομείς: αθλητισμό, μουσική, τέχνη και δημιουργία ομίλων.
  • Καινοτόμες δράσεις και προγράμματα (Προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικές δραστηριότητες, Αειφόρο Σχολείο, Κοινωνικό σχολείο)
  • Εργαστηριακές και πειραματικές εφαρμογές.
  • Σχολική δημοσιογραφία. (Ραδιοφωνική Εκπομπή στο Ρ.Σ. της Πειραϊκής Εκκλησίας και Σχολική Εφημερίδα)
  • Εργασίες και projects
  • Συμμετοχή σε διαγωνισμούς (Μαθηματικών, Φυσικής, Πειραμάτων, Λογοτεχνίας, Εικαστικών, Μουσικής, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ξένων Γλωσσών, Πληροφορικής κ.ά)
  • Ανθρωπιστική κατεύθυνση (φιλανθρωπικές δράσεις, κοινωνική προσφορά και δράση)
  • Γνωριμία των μαθητών με εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και Επιστημών.
  • Οργάνωση ημερίδων και ομιλιών
  • Ψυχοπαιδαγωγική στήριξη-Συμβουλευτική και Σχολ. Επαγγελματικός Προσανατολισμός από εξειδικευμένους επιστήμονες.
  • Οδηγητική-Συμβουλευτική Γονέων
  • Δραστηριότητες και για τους γονείς-Σχολή Γονέων
  • Ποιμαντική συμβουλευτική

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς είναι πλήρως εξοπλισμένα με:

  • Εργαστήριο Υπολογιστών
  • Εργαστήριο Φυσικών επιστημών
  • Κλειστό Γυμναστήριο
  • Γήπεδο Μπάσκετ – Βόλλευ
  • Αναγνωστήριο – Βιβλιοθήκη
  • Σπουδαστήριο Αγγλικής Γλώσσας
  • Εργαστήριο Τεχνολογίας και Εικαστικών
  • Ιατρείο
  • Διαδραστικούς πίνακες τελευταίας τεχνολογίας, διαδίκτυο και τηλεφωνική σύνδεση σε κάθε αίθουσα
  • Πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη
  • Στούντιο Ηχογραφήσεων
  • Σύγχρονα συστήματα θέρμανσης και πυρασφάλειας
  • Θέατρο Εκδηλώσεων 350 θέσεων με πλήρη ηχητική κάλυψη και ειδικό φωτισμό που φιλοξενεί τις σχολικές εορτές,  θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις των μαθητών καθώς και διαλέξεις / παρουσιάσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες τις οποίες οργανώνει τακτικά το σχολείο μας
  • Τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους σε ένα από τα προαύλια για ευλογία των μαθητών και για τους εκκλησιασμούς.

 

ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΟΡΑΜΑ

Το σχολείο μας αφουγκράζεται τις εξελισσόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και στοχεύει στο να προσφέρει στους μαθητές του σύγχρονη εκπαίδευση και πολλαπλές επιλογές στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής τους πορείας.Θέλουμε τους μαθητές μας κριτικά και σφαιρικά σκεπτόμενους, με ενεργό εμπλοκή στα γεγονότα που τους καθορίζουν. Οραματιζόμαστε να πλαισιώσουμε το σχολείο μας με μαθητές που είναι ερευνητές, ανοιχτόμυαλοι μα πάνω από όλα γεμάτοι από αγάπη για τον άνθρωπο.

 

Τα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς προσφέρουν

στους μαθητές τη δυνατότητα απόκτησης ενός συνόλου γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών απαραίτητων στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Προωθούν

τη σημασία των υψηλών επιδιώξεων στα πλαίσια πάντα της ευγενούς άμιλλας.

Aκολουθούν

την αρχή της ισοτιμίας απέναντι σε όλους τους μαθητές

Aναπτύσσουν

στους μαθητές το αίσθημα της προσωπικής αξιοσύνης καθώς και την αίσθηση του “ανήκειν”

Eνθαρρύνουν

την πρωτοβουλία και αναδεικνύουν την αξία της κοινωνικής προσφοράς.

Προετοιμάζουν

τους μαθητές για τη μελλοντική τους ενασχόληση με την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας.

Aντιμετωπίζουν

τον κάθε μαθητή σαν μοναδική προσωπικότητα. Σέβονται τις ιδιαιτερότητές του, τις κλίσεις του και τα ταλέντα του.

Στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς πιστεύουμε ότι οι μαθητές πρέπει:

   ·  Να αναπτύσσουν ελεύθερο δημοκρατικό ήθος, καλλιεργώντας την πειθαρχημένη σκέψη,

   ·  Να έχουν υπευθυνότητα και να μη συγκινούνται από ουτοπικά συνθήματα,

   ·  Να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις τους,

   ·  Να καλλιεργούν το πνεύμα της ευσυνείδητης πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας,

   ·  Να επιλύουν τις διαφορές τους με γόνιμο διάλογο,

   ·  Να είναι εργατικοί, να αναπτύσσουν συλλογικό πνεύμα και να κινούνται στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.

 

     Ως Ιδιωτικό Σχολείο παρέχουμε στους μαθητές ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, μέσα σ’ ένα ασφαλές, οικογενειακό  περιβάλλον.

 

     Από την πρώτη ημέρα δημιουργίας των Εκπαιδευτηρίων κάθε χρονιά ήταν γεμάτη δράση , επιτυχίες, θετικά αποτελέσματα μέσα από χαρά, φαντασία και δημιουργία. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη και η πνευματικότητα των παιδιών. Στόχος μας για κάθε ημέρα είναι οι μαθητές να δρουν ομαδικά περισσοτερο, να συνεργάζονται περισσότερο, να εμπνέονται, να προσφέρουν, να μοιράζονται, να δείχνουν αλληλεγγύη, να συγχωρούν, να ενδυναμώνουν ακομα περισστερο τους δεσμούς αυτής της μεγάλης οικογένειας που αποτελούν τα Εκπαιδευτήρια μας.

     Την πνευματική καθοδήγηση έχει αναλάβει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος περιβάλλει τα μέλη της οικογένειας των Εκπαιδευτηρίων με αγάπη και φροντίδα. Χάρη στη δική του έμπνευση και ευλογία συνεχίζεται και ευδοκιμεί αυτή η πρότυπη και καινοτόμος προσπάθεια ανθρωπιστικής Παιδείας και Αγωγής βασισμένης σε αρχές και  ιδανικά που διαμορφώνουν υγιείς προσωπικότητες με αξίες, προοπτικές και όραμα για το μέλλον.