Monday, 06 July 2015 00:00

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου

Μετά από προσπάθειες πολυχρόνιες και επίπονες, μετά από εργασία ενδελεχή και συστηματική, η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς εγκαινιάζει τη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ίσως κάποιοι υποστηρίξουν πως τούτη η κίνηση είναι παράτολμη, αφού η κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Εμείς όμως είμαστε πεπεισμένοι πως για να εξέλθουμε από τούτη τη δοκιμασία που μαστίζει τον τόπο μας, αυτό που χρειάζεται είναι να προσφέρουμε στους νέους μας - σε εκείνους που θα κληθούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στους δρόμους της ανάτασης και της αξιοπρέπειας - Παιδεία αληθινή. Το Λύκειο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, καλείται να συνεχίσει και να συμπληρώσει το έργο των Εκπαιδευτηρίων της τοπικής μας Εκκλησίας, του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου τα οποία εδώ και πολλά πλέον χρόνια παρέχουν στους μαθητές που παιδαγωγούν τις βάσεις τόσο στο γνωστικό επίπεδο, όσο και στο ηθικό.


Το Σχολείο της καθ’ ημας Ιεράς Μητροπόλεως θα υποδεχθεί τους μαθητές του για να τους παράσχει:

Μόρφωση

Κάθε παιδί ξεχωριστά θα κληθεί να ανακαλύψει την ιδιοπροσωπία του, να ψηλαφίσει τις δυνατότητές του και να επιτύχει στην διαχείριση των ταλάντων του, ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Γνώση

Η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων πραγματοποιείται από εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο έχει επιλεγεί με κριτήρια την παιδαγωγική του κατάρτιση, την αγάπη του για τους νέους, την ακεραιότητα και την προσωπικότητά του.

Συνείδηση εθνική

Σε μια εποχή που ο τόπος μας απαξιώνεται από εγχώριους και ξένους «εισαγγελείς», οι μαθητές μας θα γαλουχηθούν με την παράδοση και τις αξίες του γένους μας, εκείνες που καθιστούν τους Έλληνες λαό ευλογημένο και χαρισματικό.

Πνευματική στήριξη

Στην δύσκολη περίοδο της εφηβείας, όπου η άρνηση και η αντίδραση κυριαρχούν, τα παιδιά θα μάθουν να σχοινοβατούν στην χρεία της πειθαρχίας και στην ανάγκη της αληθινής ελευθερίας, έτσι ώστε να καταφέρουν την ψυχική τους ισορροπία.

Φιλίες αληθινές

Νέοι με κοινά οράματα και προσδοκίες θα μάθουν να αγωνίζονται ο ένας δίπλα στον άλλον, αλληλέγγυα, χωρίς στείρους ανταγωνισμούς, μέσα σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον που θα απουσιάζουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μεταποιούν τα πρόσωπα σε σκιές.

Αγαπητοί μου γονείς

Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να καταστούν ικανά στην συγκρότηση του εκπαιδευτικού μας οράματος αν δεν υπήρχε ο εκκλησιαστικός χαρακτήρας των Σχολείων μας. Ο άνθρωπος κανένα κέρδος δεν έχει αν χάσει την ψυχή του, ακόμα και αν κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο, μας διαβεβαιώνει ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός. Και εμείς αγωνιζόμαστε ώστε οι νέοι μας να μην χάσουν την ψυχή τους, αλλά αποκτώντας σχέση και οικειότητα και φιλία με την Αλήθεια και την Ζωή, με την Σοφία και την Γνώση, με τον Υιό και Λόγο του Θεού, να βγουν πραγματικοί νικητές και αθλοφόροι στις δοκιμασίες του βίου.

O MHTPOΠOΛITHΣ

† O Πειραιώς ΣEPAΦEIM